SRB | ENG | RUS |

Kruška

Kruška sa oko 300 hektara površine u ukupnom sortimentu voćarskih kultura u potezu smederevsko – gročanskog atara, zauzima zavidno mesto svojim kvalitetom i prinosima. U našem rejonu počela je da se gaji početkom 20. veka, a do pojačanog interesovanja za gajenje kruške došlo je otkrivanjem podobnosti geografskog položaja za uzgajanje kruške sa plodovima prepoznatljive arome.
 
Prepoznatljive sorte ovog rejona su:
JUNSKA LEPOTICA (ITALIJA). Plod je sitan, masa oko 60g. Pravilnog kruškastog oblika, ravne površine, a sa sunčane strane blago crvena. Meso je belo, slatko, umereno sočno slatko-kiseo. Vreme zrenja kraj juna, početkom jula meseca.

Junska lepotica

Galerija

Download

calendar

Sunday, 21 January 00:00:00
Plod je krupan, mase oko 200g. Kruškolik, nepravilnog izduženog oblika i neravne površine isprskane mrkim pegama. Pokožica ploda zelena, a u zrenju prelazi u žutu. Meso krem-belo, sočno, slatko, topivo, muškatnog mirisa, odličnog kvaliteta, pogodna za sve vidove prerade. Vreme zrenja treća dekada i kraj avgusta meseca. Vilijamovka je stara engleska sorta, kod nas vodeća. Bere se dve nedelje pre zrenja i čuva do 5 meseci u hladnjači.

Viljamovka

Plod je krupan do vrlo krupan, mase koja varira od 180-250g, izduženog oblika. Pokožica debela sa rdjastom prugom, isprskana svetlim tačkicama. Meso ploda je polutopivo, sočno, siromašno kiselinama. Sazreva krajem septembra i početkom oktobra meseca. Kod nas je dosta raširena, jer je sorta obilne rodnosti i krupnih plodova koji se dobro i dugo čuvaju.

Kaluđerka

Standardi  |  Podaci o firmi  |  Savetodavna služba