SRB | ENG | RUS |

Trešnja

Trešnja je vrlo popularna voćna vrsta širom sveta, a i kod nas. Međutim, plod trešnje gročansko – smederevskog rejona se odlikuje vrhunskim kvalitetom, prepoznatljivim ukusom i jedinstvenom aromom.  Poslednjih godina je zabeležen porast površina u rejonu našeg distributivnog centra pod ovom voćnom vrstom, na približno 1000 hektara, ali još nedovoljno potrebama tržišta. Trešnja se u našem proizvodnom rejonu tretira kao najvažniji izvozni brend.

 

Najprepoznatljivije i najzastupljenije sorte ove voćne vrste su:

Poreklo: Francuska.
Rana je sorta sazreva u drugoj polovini maja meseca.
Plodovi  su krupni (6-9g), prečnika i do 25mm, okruglasto srcastog oblika, čvrsti, veoma sočni, slatkonakiseli, naizgled privlačni. Pokožica je intenzivno crvene boje, meso ploda  je svetlocrvene boje aromatično i vrlo kvalitetno. Spada u grupu najboljih i najatraktivnijih  ranih sorti, a odlikuje se i sa dobrom transportabilnošću.  

Burlat

Galerija

Download

calendar

Sunday, 21 January 00:00:00
Poreklo: Nemačka.
Ova sorta sazreva polovinom juna meseca.
Opis sorte: Plod veoma krupan mase od 7-10g. srcastog oblika. Pokožica je elastična, nežna, boje tamno-purpurne koja u zrelosti prelazi u skoro crnu. Meso čvrsto, sočno, rskavo i obojenog soka.   Plodovi u našem rejonu postižu veoma visok  kvalite i prepoznatljivu aromu.               

Germerdofska

Sorta je nemačkog porekla.
Ova sorta sazreva u drugoj polovini juna meseca.
Plod je  krupan, mase preko 7,5g,a prečnik dostiže do 27mm. Izraženog izduženog srcastog oblika, pa je poznata pod nazivom herc, pokožica sjajna, tamno crvene-karmin boje. Meso  ploda je tamno crveno, slatkonakiselo, čvrsto, rskavičavo, vrlo ukusno. Zahvaljujući svojim organoleptičkim osobinama i jedinstvenoj aromi spada u najatraktiviju sortu našeg rejona.       

Heldenfinenska

Standardi  |  Podaci o firmi  |  Savetodavna služba