SRB | ENG | RUS |

Proizvodi

Među brojnim vrstama voćaka, jagode se izdvajaju po svojoj popularnosti zbog relativno malog prostora neophodnog za rast i razvoj kao i brzog ulaska u rodnost. Jagode iz gročansko – smederevskog okruga su poznate po svojoj jarko crvenoj boji i jedinstvenoj aromi. Proizvodi se na preko 300 hektara u rejonu našeg distributivnog centra sa prosečnim prinosom od oko 9 tona po hektaru.

Jagoda

Trešnja je vrlo popularna voćna vrsta širom sveta, a i kod nas. Međutim, plod trešnje gročansko – smederevskog rejona se odlikuje vrhunskim kvalitetom, prepoznatljivim ukusom i jedinstvenom aromom.  Poslednjih godina je zabeležen porast površina u rejonu našeg distributivnog centra pod ovom voćnom vrstom, na približno 1000 hektara, ali još nedovoljno potrebama tržišta. Trešnja se u našem proizvodnom rejonu tretira kao najvažniji izvozni brend.

Trešnja

Kajsija je vrlo atraktivna i cenjena voćna vrsta koja je značajno zastupljena u ukupnom sortimentu voćarskih kultura na potezu gročanske opštine i smederevskog atara. Prve sadnice kalemljene kajsije na naše tlo donete davne  1904. godine, danas u rejonu našeg distributivnog centra je rasprostranjena na preko 1500 hektara.

Kajsija

Zahvaljujući  klimatskim uslovima i geografskom položaju, breskva predstavlja jednu od najznačajnijih lokalnih voćnih vrsta, što pokazuje i njena zastupljenost od preko 3000 hektara, u ukupnom sortimentu voćarskih kultura u rejonu našeg distributivnog centra. Od ukupne površine nektarina zauzima približno 1000 hektara. Plodovi ove voćne vrste sa našeg podneblja se odlikuju odličnim organoleptičkim osobinama.

Breskva

Šljiva je jedna od najstarijih, cenjenijih i perspektivnijih voćnih vrsta. Na području gročansko – smederevskom ataru rasprostranjena je na oko 500 hektara i beleži stalni porast u ukupnoj površini svih voćnih vrsta. Najveći deo proizvodnje se plasira u svežem stanju, suve šljive i prerađevine tek zauzimaju svoje mesto u ukupnom plasmanu ove voćne vrste. Prosečan prinos po stablu je oko 28 kg.

Šljiva

Jabuka se smatra temeljom voćarske proizvodnje. Odlikuje se mnogobrojnošću u sortimentu, zavidnim prinosima i kvalitetom. Kao takva voćna vrsta značajno je zastupljena u gročansko – smederevskom rejonu, prostire se na oko 1500 hektara sa prosečnim prinosom od 50 tona po hektaru.

Jabuka

Kruška sa oko 300 hektara površine u ukupnom sortimentu voćarskih kultura u potezu smederevsko – gročanskog atara, zauzima zavidno mesto svojim kvalitetom i prinosima. U našem rejonu počela je da se gaji početkom 20. veka, a do pojačanog interesovanja za gajenje kruške došlo je otkrivanjem podobnosti geografskog položaja za uzgajanje kruške sa plodovima prepoznatljive arome.

Kruška

Grožđe i uopšte vinova loza je simbol sunca, slavlja, života, nadahnuća i prosperiteta. U gročansko – smederevskom rejonu su zastupljeni još od davnina. Prvi zasadi loze namenjeni tržištu u svežem stanju nastaju 1905. godine. U gročansko – smederevkom kraju vinova loza zastupljena je na oko 500 hektara površine, u sortimentu su vodeće stone vrste. Smatra se dobrim izvoznim artiklom.

Grožđe

Galerija

Download

calendar

Sunday, 21 January 00:00:00
saznaj vise>>>
saznaj vise>>>
saznaj vise>>>
saznaj vise>>>
saznaj vise>>>
saznaj vise>>>
saznaj vise>>>
saznaj vise>>>

Standardi  |  Podaci o firmi  |  Savetodavna služba